SITOUTTAMINEN PAIKKAAN:

Eläinten sitouttaminen passipaikkaan on kaiken A ja O. Tuotteemme ovat tarkoitettu lisäämään ruokintasi mielenkiintoa verrattuna muihin ruokapaikkoihin, sekä opettamaan eläimille tuoksun avulla milloin olisi herkkuja tarjolla. Tuotteemme ei ole tarkoitettu siihen että ostat pullon suolaa ja menet metsään samantien passiin odottamaan eläimiä paikalle. Näin saattaa joskus kyllä tapahtua, mutta usein sorkka-eläimet kiertelevät alkuun uutta tuoksua metsässä ja tarkistavat onko paikalle turvallista mennä. Kun eläimet oppivat tuoksun perusteella että jotain herkullista on saatavilla, niiden saapuminen paikalle nopeutuu ajan myötä. Tulee kilpailutilanne kuka ehtii ensimmäisenä paikalle. Eli käytä suolaa pitkäjänteisesti niin saat parhaita tuloksia. Kun eläimet tottuvat tuoksulla siihen että suolaa/ruokaa on tuotu paikalle, ne saapuvat nopeammin ja nopeammin passipaikkaasi. Näin pystyt hieman huijaamaan eläimiä saapuvaksi paikalle, kun haluat metsästää ja tyhjien passitusten määrä vähenee. Riistakamera on hyvä väline seurataksesi millaisella aikataululla paikallesi eläimiä alkaa saapumaan ruokinnallesi aina lisättyäsi Black Fireä sinne, ja pystyt aikatauluttamaan oman metsästyksesi siihen.

Muista myös että ruokintapaikkasi ei ole eläinten mielestä se maailman houkuttelevin alue tulla käymään, vaikka monet näin omasta ruokinnastaan kuvittelevatkin. Kun välillä pamahtaa, ja kaveri tippuu joukosta, niin kyllä eläimet jossain vaiheessa ymmärtävät että kyseessä on vaarallinen paikka. Ja ihmisen hajua jää alueelle väkisinkin. Ne joutuvat puntaroimaan turvallisuuden ja houkuttelevuuden välillä tulevatko siihen. Tätä kynnystä tuotteillamme koitetaan alentaa ja saada eläimet esille. Tosiasiassahan ruokinnoilla eivät juuri suurimmat lajien yksilöt käy, koska isoksi ei kasveta luonnossa, olemalla varomaton.....

Erittelemme seuraavaksi houkuttelu tyypit ja sen perään eri hajut sekä eläimet miten ne käyttäytyvät luonnossa yleensä.

BLACK FIRE SUOLAT:

Houkuttelusuolaa käytetään riistan mielenkiinnon herättämiseen, sekä suolatarpeen täyttämiseen. Suolat tuoksuvat voimakkaasti, joten liikakäyttö ei ole suotavaa. Usein 1/3 tai 1/2 osa pulloa riittää kerralla laitettavaksi esim 10-20kg ruokaa. Myöskään usean suolan käyttö yhtä aikaa samalla ruokinnalla ei ole tehokasta, vaan saattaa jopa karkoittaa eläimiä. Max 1-2 tuoksua kerralla on paras. Toisella ruokinnalla voit käyttää eri suolaa kun viereisellä ja näin tutkia mikä on juuri sinun alueesi tehokkain tuoksu. Käytä suolaa joko ruuan sekaan sekoitettuna tai sellaisenaan kiven, mättään, kannon tai vastaavan päällä. Suola imeytyy kiveen, kantoon yms ja antaa houkuttelevaa tuoksua siitä pitkään. Eläimet haistavat suolan ja tulevat mielellään nuolemaan suolaa ja saamaan arvokasta lisää ruokavalioonsa. Huomaa että vesisade yms huuhtelee suolan pois. Eläimet silti käyvät jonkin verran nuolemassa paikkaa missä suolaa on ollut. Sitouta eläimet ruuan lisäykseen aina suolan avulla. Näin pystyt kontrolloimaan milloin kannattaa lisäyksen jälkeen menemään passiin ruokinnalle. Riistakamera on tässä hyvä seurantaväline.

BLACK FIRE SPRAYT:

Sprayt ovat tarkoitettu lisäämään mielenkiintoa ruokintaa tai esim suolakivitolppaa kohtaan. Käytä spraytä ruuan sekaan, puunrunkoon tai suolakivitolpan varteen. Spray saadaan suihkautettua korkeammalle esim puun runkoon, jolloin tuoksu leviää laajemmalle alueelle. 1-2 suihkausta riittää kerralla yhteen paikkaan. Voit laittaa spraytä muutamaan puunrunkoon ruokintasi ympärille kerralla ja luoda ns "opaskyltin" kauempana kulkeville eläimille missä on herkkuja tarjolla. Spray on oiva väline huijaamaan eläimiä tulemaan paikalle kun menet metsästämään. Se kulkee hyvin taskussa pienen kokonsa takia.

BLACK FIRE TERVA sekä BOOSTER:

Terva on luonnonmukainen väline kertomaan eläimille missä ruokinta sijaitsee sekä toimii villisioille "hyttysmyrkkynä". Siat hinkkaavat itseään tervaan ja poistavat näin loisia itsestään. Usein sikaruokinnalla terva on se, mihin eläimet menevät ensin hinkkaamaan itseään ja sen jälkeen vasta syömään. Ehdottomasti sikaruokinnan pakollinen asia on tervapuu/paalu!!!! Terva toimii hyvin myös kauriin ruokinnalla. Miksi sitten juuri Black Fire terva? Terva ei aina ole vain tervaa. Tuoksu ratkaisee. Havupuuterva on hieman pistävää hajultaan kun taas pyökkiterva on makeaa. Myös jotkut ns yleistervat ovat niin kitkeriä tai niihin on sekoitettu juoksettuvuuden saamiseksi jotain sekaan, ja toimivat päinvastoin, eli karkottavat eläimiä. Black Fire pyökkiterva on 3x suodatettua jolloin saadaan juoksettavuus pysymään myös hieman kylmemmissäkin olosuhteissa hyvänä. Black Fire pyökkitervaa ei voi oikein liikaa laittaa sikaruokinnan viereen. Kiviin kuitenkaan ei tervaa kannata käyttää, sillä siat hierovat mielellään myös poskiaan tervaan ja rikkovat hampaansa kiveen herkästi. Tervaa voi myös boostata BLACK FIRE BOOSTERILLA. Boosteri pilkkoo tervan molekyylirakennetta pienempiin osiin ja antaa voimakkaamman reaktion eläimille. Uusi tuote mutta Ruotsista kantautunut melkoisia huhuja tästä tuotteesta. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan kokemuksia myös kotimaasta.

BALCK FIRE CORN, MAISSISUOLA:

Corn on ehdottomasti paras yleis-suolamme. Kauris, villiska, peura kelpuuttavat tämän hyvin, erityisesti kauris. Sisältää hieman anista joka on eläimien ruokahalua kiihoittava tuoksu. Lisänä kannattaa ympäröiviin puihin hieman suihkia Black Fire Anis spraytä mikäli haluaa vahvistaa tuoksua laajemmalle. Ole varovainen Anis suihkeen kanssa. Suihkaus tai pari esim 1-3 ympäröivään puuhun korkealle riittää hyvin.

BLACK FIRE SPECIAL, TERVASUOLA:

Special on erikois-suola, joka pääsääntöisesti on käytössä loppusyksyn ja talven aikana. Monet vaihtavat esim kauris ja sika-ruokinnalla käyttämään lumien tultua Special suolaa, kun alkukauden ovat käyttäneet enemmän kesäistä tuoksua (plum, corn, apple). Parhaiten houkuttelee kaurista ja villisikaa.

BLACK FIRE APPLE, OMENASUOLA:

Kauris, Peura ja Hirvi-tykkimme. Ehdottomasti kova sorkkaeläinten houkuttelija. Myös hirvet pitävät omenan tuoksusta ja meillä käynyt läpi kesän nuolemaan Apple-suolaa. Myös kauriin herkku. Löytyy myös suihkeena.

BLACK FIRE NUT, PÄHKINÄSUOLA:

Kovin peuranhoukuttimemme. Vaikka peura kelpuuttaa melkein minkä tahansa suolamme niin tämä on se kovin. Omalla ruokinnalla peurat paikalla 30min päästä kun lisään NUT suolaa.... Jopa päivällä...

BLACK FIRE CHESTNUT, KASTANJASUOLA:

Heti toinen peurahoukutin. Paikoin yhtä kova kuin NUT, pähkinäsuola. Chestnut löytyy myös suihkeena jolloin saadaan laaja-alainen tuoksukenttä tehtyä ruokinnalle.

BLACK FIRE PLUM, LUUMUSUOLA:

Paras villiskahoukutin. Plum on läpi Euroopan villisikojen ykköshoukutin. Tosin kauriskaan ei paikoin vierasta luumusuolalle tuloa ja käyvät vakituiseen ruokinnalla. Suosittelemme käyttämään Plum-suolan kanssa Black Fire tervaa viereisissä puissa tai tolpassa. Pystyy tehostamaan ympäristöä myös PLUM- SUIHKEELLAMME.

BLACK FIRE FARM, PROTEIINISUOLA:

Farm on proteiinin hajuinen suola, joka on erityisesti peurojen ja villisikojen makuun. Saattaa houkutella myös pikkupetoja paikalle. Paikoin tehnyt peurat aivan villiksi ja järsineet puunrungoista kaarnat paikalta. Villiska taas on kaikkiruokainen jota kiinnostaa myös raadot metsässä. Tätä jäljittelee FARM.

BLACK FIRE VANILIJA SPRAY:

Makea kiinnostaa aina sorkka-eläimiä. Vähemmän tunnettu tuotteemme mutta ehdottomasti kokeilun arvoinen. Varsinkin kauris sekä peura seuraavat makean tuoksua mielellään.

BLACK FIRE TRYFFEL SPRAY.

Villisika houkutin. Mieto tuoksultaan ja voidaan käyttää läpikulkupaikoilla villisikojen pysäyttämiseen. Tryffel spray maahan kun olet passissa josta siat kulkevat, niin jäävät tonkimaan paikalleen tryffelien toivossa. Antaa aikaa puristukseen. Jos haluat kaivaa possuille peitettyyn kuoppaan esim maissipommin, pinnalle voi suihkia Tryffel sprayta. Villisiat rakastavat maan tonkimista. Ja tiesithän että tryffeleitä kasvaa myös Suomessa. Tällä tuotteella monta käyttömahdollisuutta.

BLACK FIRE SPRAY MUUT TUOKSUT:

Ylempänä kerrottu riistakohteet suola esittelyissä. Tuoksuina ANIS, APPLE, CHESTNUT, PLUM.

BLACK FIRE PREDATOR, TASKUHAASKA:

Paketissa kolme eri hajua:

OCEAN, eli kalanperkeet.

WILD, eli teurasjäte.

FARM, eli proteiini.

Predator on tarkoitettu helposti mukana kulkevaksi pienpeto haaskaksi. Pullossa on tuoksuvaa nestettä sekä korkissa kiinni imusieni, johon nestettä imeytyy. Korkki auki ja sieni roikkumaan esim oksaan. Voit käyttää myös säästeliäästi eli vain korkki auki, sieneä muutama sentti ulos, ja pullo pystyyn peltoon. Helppo haaska esim nuorten kettujen pyyntiin elo-syyskuun aikana jolloin lähtevät pesästä ihmettelemään luontoa ja niitä on vielä helppo huijata. Antaa myös lisäboostia normaalille petohaaskallesi silloin kun menet metsästämään.

BLACK FIRE INVISIBLE PROTEIINI NAPPULAT:

Pinnoitetut proteiininappulat jotka kestävät pinnoitteen ansiosta luonnossa pitkään sadetta. Sulautuvat hyvin maaperään. Voidaan käyttää sellaisenaan levitettynä maahan, viljan tai maissin sekaan ruokinnalla tai loukuissa syöttinä. Villisika ja pienpedot pitävät näistä.

3 Makua: Suklaa, Kala, Anis.

Varsinkin kalan makuisia käytetään esim minkkiloukuissa kesällä syötteinä. Eivät pilaannu jolloin ei tarvitse helteillä joka päivä vaihtaa syöttiä. Nappulat kannattaa sijoittaa loukkuun johonkin pienillä reillä varustettuun rasiaan jolloin hiiret yms ei pääse syömään niitä. Suklaa taas on monen eläimen herkkua ja Anis tuoksuna kiihottaa ruokahalua eläimillä.

KAURIS HOUKUTELTAVANA:

Kauris on eläin, jota on hankalin houkutella ruokinnoille. Se lopettaa ruokinnoilla käynnit keväällä, ja ilmestyy niille taas myöhään syksyllä kun oikea ravinto alkaa luonnosta loppumaan. Kesällä kauriita on melko turha houkutella käymään ruokinnalla. Ne pysyttelevät tiiviisti luonnon ravinnon piirissä, mutta toisaalta miksi niitä houkuttelisikaan kun ei ole metsästyskausi. Kaurispukkijahtiin kannattaa tarjota kauriille jotain erikois herkkua sekä pitää suolaa hyvin saatavilla jo 3-4 viikkoa ennen kauden alkua. Syksyllä on aivan kiinni ruokatilanteesta alueellasi milloin kauriit alkavat näyttäytymään ruokinnalla.

PEURA HOUKUTELTAVANA:

Ei mikään vaativin tyyppi nyt kyseessä. Laukkaa läpi kesän helposti Black Fire suolalla ja ei ole hirveän ronkeli. Ehdottomasti helppo totuttaa NUT tai CHESTNUT suolaan. Ruokinta tai suolankäyttö kannattaa aloittaa muutamaa viikkoa ennen kauden alkua, ja lisäillä suolaa muutaman viikon välein sekä aina ennen metsästystä.

VILLISIKA HOUKUTELTAVANA:

Villisiat omaavat todella huikean hajuaistin. Ne usein lopettavat ruokinnoilla käynnit kesän ajaksi ja alkavat taas käymään alku-syksystä. Tervaa kannattaa pitää silti alueella läpi kesän jotta saadaan siat mahdollisesti pysymään alueella. Sika suunnistaa paljon haju-aistinsa avulla, ja ihmisen hajut saavat ne helposti hylkäämään tulon ruokinnalle. Vältä turhaa ramppaamista ruokinnalla. Lisää suolaa samalla kun lisäät ruokaakin paikallesi. Tervaa kannattaa käydä lisäämässä aina kun olet aikeissa lähteä kyttäämään. Itse lisään aamulla jos illalla tarkoitus kiivetä koppiin. Terva pysyy "tuoreena" kyllä paikalla pitkään joten muuten lisäillä sitä parin viikon välein.

HIRVI HOUKUTELTAVANA:

Nyt pitää heti sanoa, että hirven houkuttelusta ei ole meillä vielä suurta kokemusta. Kesän 2023 ajan olemme saaneet hirvet tulemaan helposti APPLE suolalle melkein joka päivä. Onko kyseessä sattuma vai ei, se jää nähtäväksi. Kuitenkin sen verran on kokemusta että hirvet tulevat kyllä syksylläkin mielellään syömään omenoita ruokinnalle joten uskallamme sanoa että APPLE suola on varmasti hyvä vaihtoehto. Lisäämme tähän tekstiä kokemuksemme karttuessa hirven houkuttelusta.